Asiatisk inredning

Asiatisk inredning har inspirerat nordbor och folk från hela världen länge. Exakt vad som inspirerar varierar dock men nog kan man konstatera att det inte handlar om någon trend – Asien, kulturen, inredningen fascinerar oavsett om man söker efter en spännande detalj i hemmet eller en fullkomlig, genomgående stil. Asien är världens största världsdel och mer än hälften av jordens alla människor bor där, så inte heller kan man egentligen prata om “en” stil eller trend. Det finns mycket som inspirerar därifrån – allt från det stilrena, minimalistiska japanska till det lite mer varma, brokiga kinesiska eller thailändska och allt däremellan. Dessutom är religion och andlighet ofta en stor del i det asiatiska hemmet vilket man som västerlänning bör fundera lite extra på innan man för in i sitt hem. Buddhafigurer har varit och är vanligt förekommande i till exempel europeiska hem men idag pratar man mycket om huruvida det är okej att använda någon annans religion som inredning. En sak kan man i alla fall fastslå; västvärldens intresse för asiatisk kultur och inredning verkar inte falna.

Trender som fått fäste

Äldre asiatiska möbler, som till exempel orientaliska skåp i mörka vackra träslag med snirkliga handmålade motiv, gammalt kinesiskt porslin, guld/kopparlampor i spännande runda former, eller det gedigna hantverk som ligger bakom en äkta matta; sådant man importerade från Kina redan på 1700-talet (givetvis de som hade pengar) har fortfarande en plats i våra hjärtan men idag går det att finna till en betydligt billigare prisklass, inte sällan hos de stora inredningsbutikerna.

Feng Shui

Feng shui är ett exempel på något som egentligen handlar om en komplett livshållning och hur olika krafter och element påverkar människan (som så ofta i Asien), men som efter entrén i väst kom att handla om inredning och hur man placerar möbler och saker i hemmet för att främja välmående. Feng shui är i grunden en filosofi från Kina. På 80-talet hörde man först talas om detta nya sätt att förhålla sig till sitt hem och hur man kunde påverka livet utifrån det och efter några år slog trenden stort och det blev ett välkänt begrepp både i tidningar och inredningsböcker. Idag är feng shui relativt etablerat i väst och man kan till exempel utbilda sig till konsult och arbeta med detta.

Asien i de moderna hemmen

Japan är naturligtvis ett trendsättande land när det gäller inredning (och mycket annat) och ett av de nyare fenomenen därifrån är att blanda den minimalistiska stilrena japanska stilen med den; visserligen också stilrena men ljusare typiskt skandinaviska. Stilarna är inte helt olika varandra från början – signifikant för dem är det enkla och eleganta, utan mycket prylar. Så mixen av de två är något som har kommit att falla många i smaken. Denna stil heter Japandi.

Västvärldens kärlek till asiatisk mat är något som har börjat smitta av sig på inredning och prylar i köken. Att ha snyggt porslin till den egengjorda sushin anses inte längre vara en trend för några få invigda utan mer något som hittas i många hem. Det asieninspirerade sättet att se på mat har kommit att prägla människors inredning. Synsättet “less is moore” är idag en livsstil; minimalism och compact living – att folk tröttnat på både konsumtion och sättet man förstör naturen på – mycket av den stilen hämtar vi från exempelvis Japan.