Barnslig inredning

Trender inom heminredning kommer och går. Och när inredningar som en gång var i stil blir gamla och slitna kan man känna behovet av att förnya sin hemmiljö. Under pandemin året 2020 har så gott som alla tillbringat mycket mer tid hemma än under tidigare år. Detta har lett till att människor tänker om hur de dekorerar sina hem. Nu läggs mer tonvikt på komfort över stil samtidigt som en önskan att skapa trygghet och mys. Som ett resultat är barnslig inredning en spännande ny inredningstrend.

Vad är barnslig inredning?

Kanske det första man tänker på när man hör ordet barnslig är tecknade serier med sina starka färger. Men det är inte alls vad som menas med barnslig inredning. I själva verket behöver det inte ens involvera barn. Vuxna kan också njuta av denna trend.  Barnslig inredning är inte bara för barn. Det är för alla i alla åldrar som älskar det humoristiska, underbara och nyckfulla. Barnslig inredning kan ha en sagovärld eller en förtrollad skog som inspirationskälla. Eller varför inte hämtar inspiration från Pippi Långstrumps resor i södra havet med palmer och papegojor? Dessutom kan det till och med vara lite surrealistiskt. Smarta idéer som stimulerar fantasin finns över all. Massmarknads möbeltillverkare har ett brett utbud av produkter som passar barnslig design faktiskt. Var inte rädd att ta saker från barnkollektionen och anpassa dem efter vuxensmak.

Vad är barnslig inredning?

Form och färg

Med barnslig inredning skapar man ett levande, sammanhängande estetik med kompletterande färgpaletter. Varmare toner prioriteras över svalare. I stället för pastellfärger använder man färgglada paletter såsom mörkorange, röd och gul kompletterade med grön, akvamarin och påfågelblå. Att ha med varma, naturliga strukturer och enkla, stilrena former fungerar bra med färgglada målade möbler. Mönstrar på tapets och tyg har ofta stora djärva former såsom av stiliserat grönska och blommor eller djur. Folkkonst och andra prydnadssaker skapat i primitiv stil kan passa bra med det. Eller det går bra att byta ut gamla keramik bruksvaror för mer moderna former. En ny lampskärm i ljusa färger kan vara allt som behövs för att anpassa en gammal lampa till barnslig inredningsstil.  Och förutom de stora ljuskällorna kan man också ha dekorativ belysning som ger en fin och lekfull stämning. Ljusslingor är inte bara roliga att hänga på verandan. Med deras fantasifulla former är det lätt att kunna ta med det roliga inomhus. Och det skapar en mysig och lekfull stämning.

Modern och miljövänlig

Barnslig inredning förlitar sig på grundformer utan stora mängder utrustad trim. Barnslig inredning betyder inte att man inte har dekorativa föremål. Men det betyder att de är färre och mer meningsfulla i stället för stora mängder små prydnadssaker och spetsdukar över all. I stället har man gjort miljövänligt och hållbart till ledord i barnslig inredning samma som med andra designtrender från 2000-talet. Här vänder man bort från slit och släng till förmån för slittålighet. I kontrast till senaste tidens Shabby chic stil är barnslig inredning mer funktionell och stilren. Spetsdukar och fransar viker för pom-poms och enkla bindningar, ofta i kontrastfärger. Och naturligtvis är allt lätt att rengöra och sköta om.