Böcker som inredning

Böcker är oftast en produkt man köper och läser en gång, sedan får de bara stå på en hylla eller packas ner i en kartong någonstans där de tar upp plats man hade behövt till annat. I vissa fall plockar vi fram en av dessa böcker och plöjer genom då och då, men det är långt ifrån alla man gör så med. Är man då en av dessa personer som samlar på sig böcker och låter dem ligga och skräpa så kan man alltid hitta nya användningsområden för dem. Jag har stött på hyllor gjorda av böcker där det ser ut som om boken inte är fäst i väggen på något sätt alls, en väl dold upphängning. Vill man ha en något annorlunda avlastningsyta kan man göra ett litet sidobord av böcker att ha bredvid soffan eller vart man än önskar. Varför inte som sängbord?

Jag såg en video där det var en tjej som tillverkade ett sådant bord genom att tejpa ihop sidorna, inte en åt gången då utan en tejp bit över alla för att sedan limma ihop pärmen med sidorna. Efter detta är gjort med alla böcker så ser man till att limma ihop själva böckerna med varandra, börja med de stora och tunga i botten för att arbeta dig upp till de lite tunnare och lättare böckerna tills stapeln är komplett. Känner man att bordet passar in som det är så var detta sista steget, annars kan man välja en sprayfärg i den kulör som passar in hos en och sprayar hela stapeln så den lättare smälter in i ens hem.

Konst med böcker

Jag har tidigare nämnt hur jag använt mig av böcker i en hylla som dekoration inför en visning, men det finns även andra användningsområden förutom det och som jag precis nämnde, göra ett bord av dem. Bokvikning är något som har dykt upp mer och mer inom försäljningen av hemtillverkad inredning och det är inte billigt att köpa en färdigviktbok utav någon. Det är annorlunda och helt klart ett fint inslag i ens hem, men det är inte så svårt att göra detta själv. Vill man inte betala för mönster så kan man gratis ladda ner ett mönster från nätet och utgå från det. Man får börja med markeringar på varje sida som man med hjälp av linjal ritar dit, sedan viker man varje sida en och en. Det kommer ta tid och stundvis känns det som om man inte flyttat sig åt något håll alls i varken markering eller vikning, men slutresultatet blir super fint om man bara håller ut. Något annat man kan tillverka utav böcker är faktiskt både krukor och lampfötter, resultatet blir unikt, annorlunda och spännande. Egentillverkad inredning kan vara tidskrävande, sätta ditt tålamod på prov och minst sagt pillrigt men känslan som infinner sig när besökare ger en beröm för det man faktiskt skapat själv är så mycket bättre än den man får när man lagt ut en massa pengar på ett föremål.