Forma ditt hem med mönster

Känslan man får när man flyttar in i en ny bostad och ska påbörja inredning och utformning av just detta hem är inte alltid den roligaste känslan. Som vanlig privatperson kan det vara svårt att veta hur man ska lyfta fram fördelarna av en bostad eller kompensera upp det som faktiskt saknas. I vissa fall är utsikten inte den bästa eller så kanske man inte har någon alls, då kan en väggmålning vara ett bra alternativ. Takhöjden kan vara lägre än du hade önskat men den höjs lätt med vertikala ränder. Självklart kan man få ett hus som ser ut precis så som man själv vill, men kostnaden för ett för dig särskilt designat hus är det få som faktiskt har råd med. Det finns dock många tips som kan skapa en illusion av det vi saknar, mönster är där en viktig ingrediens som kan vara svår att få till, som tur är finns det många tips och råd för detta och jag tänkte ta upp några av dem här.

Rummets storlek avgör vilket mönster och vilken färg du kan använda, ett alldeles för stort mönster i en neon färg får ett litet rum att se mindre ut medan ett litet mönster i en intetsägande färg får ett stort rum att kännas större. Så för att få ut det mesta av dit rum bör du hålla rummets storlek i tankarna medan du väljer. Till små rum bör man välja mönster i mjuka färger med ljusa bakgrunder i dessa rum hjälper ett tredimensionellt mönster, så som spaljé, blommor eller ett naturskönt mönster, till med känslan av att det är större.

Medelstora rum kräver mönster i starkare färger men fortfarande ljusa bakgrunder för känslan av mer utrymme hellre än mindre medan du i stora rum kan vara lite mer vågad. Välj starka, dramatiska mönster med en rik och spännande bakgrundsfärg.

Ett genomgående flyt

Huset i sig är viktigt när det gäller vilken stil man ska välja. Flera olika stilar ger ditt hem en splittrad personlighet och den där känslan av ett genomgående flyt blir omöjlig att uppnå. I samtida rum bör man hålla si till geometriska mönster i neutrala färger, ränder funkar bra men vill man ha ett blommönster bör man satsa på ett mer abstrakt mönster än de traditionella, realistiska blommorna.

I lite mer traditionella rum vill vi däremot ha realistiska mönster baserade på hur det såg ut under den tidsperiod bostaden är byggd. De är inte svåra att hitta och skapas ofta i de färger som användes då. Behöver du autentiska reproduktioner av tapeter och material som kanske redan finns i ditt hem och du känner att du vill bevara, så kan du förmodligen hitta även dessa om du letar lite. Tillverkade och designers är en bra källa för information om vart man kan få tag på det man behöver. I ett traditionellt rum kan man dock även använda ett nutida geometriskt mönster för en lite häftigare effekt i en annars så traditionell miljö.