Heminredning för nybörjare

En del människor har i sin första lägenhet ofta begagnade möbler och husgeråd från sina släktingar eller som kommer från secondhand butiker. Detta kan kännas lite tråkig men det kan vara en fördel istället för en nackdel. Det är lätt att måla eller göra om en begagnad stol till exempel. Även om resultatet inte är som förväntat har man inte förstörd en dyr möbel eller en ovärderlig familj klenod. Ett annat alternativ är att piffa upp möbler från ett lågprisvaruhus. Tekniken kan läras ut men kreativitet kommer inifrån. Det finns enkla lösningar och regel av tum principerna för skala, proportion, färg och struktur.

Några regler av tum

Kika på vad man har redan och hur det går att uppdatera eller renovera. Färgeffekter kan vara ett bra sätt att få ett lyxigt resultat för en liten summa pengar. Kalkfärg är mycket modern nu inte minst för att det går att skapa så många tjusiga effekter även om man är nybörjare. Samtidig kan loppisfynd vara både väldigt charmiga och billiga. Även om Shabby Chic inte är den senaste trenden är det fortfarande en mycket populär dekorationsstil, speciellt för sommarstugor och uterum. Ibland kan ett rum få ett helt nytt utseende genom omflyttning av möblerna. Belysning, naturlig eller konstgjord, spelar en stor roll i hur inbjudande ett rum känns. Syr nya överdrag för kuddar och soffan. Syr man sina gardiner själv är det enkel att skapa accessoarer av samma tyg såsom bordslöpare och servetter. Använd några trådgardiner med pärlor som rumsavdelare för en ljuseffekt. Belysningen som reflekteras från pärlorna ger en speciell effekt som kan hjälpa lysa upp ett mörkt rum. Och speglar är ganska effektiva för att få små rum att verka större och att sprida ljus i mörka rum. Har man en lampa bredvid en spegel får man dubbel så mycket belysning. Schabloner är ett annat sätt att sätta lite färg och struktur på väggarna. Nu finns det stora schabloner som är avsedda för att sätta prägel på väggar och möbler. Och i samband med kalkfärg kan man skapa fina effekter.

Några regler av tum
Några regler av tum

Tapeter kan vara dyra men man behöver inte tapetsera hela rummet. Det krävs inte så mycket tapeter för att göra en fondvägg och sedan kan man måla rummet i en av färgerna på tapeten. Tapetbårder är en annan alternativ liksom stuvbitar eller udda roller som man hittar billig på loppis. En matta i rumstorlek kan vara dyr men att använda flera små mattor kan ge samma effekt. Eller man kan köpa nya handtag och andra beslag för en snabb uppdatering av lådor och skåpdörrar. Dekorativa lådor är moderna och kan göras hemma till mycket låg kostnad. Och en fördel med gör det själv är att man kan anpassa färgerna och utformningen efter sin egen smak. Trä och andra naturliga material såsom sten passar bra till de flesta dekor. Och, bor man i närheten av en park eller ett annat grönområde, är dem till och med gratis. Samlingar av intressanta stenar, kottar, torkade växter ger mer visuellt intresse när man gör en tematisk gruppering på fat och brickor eller i skålar. Eller kanske man redan har en samling som exempelvis leksaksbilar. Det går bra att visa upp samlingen som rummets fokalpunkt.