Inredning för alla plånböcker

Inredning är någonting många drar sig för, tankarna vandrar till dyra detaljer som ska köpas för att stå på en hylla och se snyggt ut, jag skulle också gärna kunna köpa precis det jag vill utan en tanke på prislappen, men det är inte många som faktiskt har möjlighet till detta. En vanlig medelklass svensson måste tänka sig för innan man går ut och köper något som inte är nödvändigt, men detta innebär inte att man måste nöja sig med det mindre. Inredning till lågt pris är idag lättare än någonsin att få tag på, vi har ett antal butiker här i Sverige som säljer både hygienartiklar, leksaker, djurartiklar och inredning till ett lägre pris.

Plånboken styr

För min del är dyr inredning inte ett alternativ, inte bara på grund av den ekonomiska aspekten, men med tre barn under fyra år är risken för en dyr vas som slår i golvet en jag inte vill ta, då är inredning till ett lågt pris något som passar mig perfekt. Jakten på inredningsdetaljer som inte kostar skjortan är något jag älskar och ett av de fynd jag är mest stolt över är den canvastavla jag sprang på under en tur till ÖB. I fyndhörnan stod den med ett pris på endast 30 kr, efter en stunds betänketid fick den följa med hem och nu kan jag inte tänka mig ett kök utan den. Samma sak gäller tre vita ljuslyktor jag av en slump råkade se på Plantagen en gång, de kostade inte mer än 5 kr styck men är en precis lika snygg detalj i mitt kök som andra ljusstakar för ett betydligt högre pris, dessa gör mig lycklig varje gång jag sitter vid köksbordet och äter eller arbetar. Vill man inte köpa nytt är second hand alltid ett bra alternativ.

Alternativa möjligheter

Vi har ett antal olika organisationer så som Röda Korset till exempel, vilka har butiker runt om i landet dit man kan åka för att hitta sina fynd, men ska man hit bör man se till så man inte har en tid som snart ska passas, här inne kan man få gräva lite för att hitta det man söker. Ofta är dessa ställen belamrade med alldeles för mycket saker även om de håller en bra ordning och sorterar upp det de får in så kan det vara lite överväldigande och vart man ska börja kika är ett mysterium. Tapeter är ett enkelt och billigt alternativ till inredning, kanske får man en bit över när man renoverar ett rum och vill göra något med den istället för att bara kasta, då är ett alternativ att ta någon ram man har hemma, eller köpa en billigt på tillexempel IKEA i vilken man sätter i en bit av tapeten och sedan använder som en detalj i rummet, detta kostar inte många extra kronor och skapar automatiskt en härlig stämning i rummet där mönstret återkommer.

Hemtrevnad tar tid

Men det viktigaste av allt när man inreder ett hem är att faktiskt lyssna på hur hemmet vill bli inrett. Alla bostäder passar inte med samma typ av inredning och här är det viktigt att tänka på omgivningar och stil på fastigheten i sig för att nå ett så bra resultat som möjligt. Med en låg budget kan detta bli en tuffare utmaning, det är inte alltid billigare varuhus så som Rusta faktiskt har den stil man söker i lager, men då är det värt att vänta tills dem har det.

Ha en klar bild över hur du vill ha det

När jag var på visningen av mitt hus hade jag en klar vision framför mig, ett hus i ljusa toner med inslag av en äldre känsla där vitt och grått skulle bli de huvudsakliga färgerna. Väggar och golv kan man inte fuska för mycket med, här får det kosta en del för att ändra utseendet, men när det sedan kommer till det som är avgörande för om hemmet får en mysig och inbjudande känsla eller blir lite stelt så blev det en hel del fokus på olika köp och sälj grupper på Facebook där jag köpte tavlor och andra begagnade ting till en bråkdel av vad de tidigare kostat. Återigen till köket, där jag spenderar massor med tid. Här lagar jag inte bara mat och jobbar, här lägger jag även tid på mitt pyssel, min sömnad och min dagliga avkoppling med en kopp kaffe och något av mina favoritspel hos Pokerstarscasino  eller Rovio Entertainment och just de där kaffekopparna är en sådan detalj som fick ta tid. Porslinet byttes ut i samband med flytten men muggar kunde jag inte hitta några passande, det tog mig två år innan jag råkade springa på dessa på ÖB, där jag tidigare letat vid flera tillfällen. Så det är helt klart värt att låta det ta tid när man inreder sitt hem. Marknaden erbjuder inte alltid det man är ute efter just då och det är inte i slutändan värt de pengarna man spenderar på något som inte riktigt är vad man söker. En blandning av fynd, begagnat och återanvänt kan vara den bästa kombinationen för inredning som ger en hemtrevlig känsla.