Italiensk design

Italienare har en lång historia som sträcker sig tillbaka till antiken av att uppskatta den fina konsten. Efter slutet av andra världskriget blev italienare världsledande inom design. Idag är italienska formgivare aktiva inom modedesign och inredningsdesign och därtill även konst och arkitektur. Kanske en anledning till deras framgång är att de flesta italienska designers inte håller stränga gränser mellan arkitektur, konst och formgivning.

Under 1920- och 1930-talet var Rationalism den viktigaste trenden inom italiensk arkitektonisk design. Det var en föregångare till funktionalism och modernism. Arkitekterna för Gruppo 7 under ledning av Luigi Figini, Gino Pollini och Giuseppe Terragni var några av dess stora förespråkare. Rationalism förespråkade stilrenhet är en samlingspunkt och en syntes av den klassiskt inspirerade och den industriellt inspirerade arkitekturen.

Inflytelserika

Gio Ponti anses av många vara far till modern italiensk design. Han var arkitekt, möbeldesigner och konstnär. Han grundade och redigerade ett ledande designmagasin, Domus, och därigenom en livslång förespråkare för italiensk design. Utanför Italien är Ponti förmodligen mest känd som designer av Pirelli-tornet. För sina bidrag fick Ponti en guldmedalj från Paris Académie d’Architecture, Accademia d’Italia Art Prize och en hedersdoktor från London Royal College of Art.

Gae Aulenti var en stormästare inom arkitektonisk återanvändning. Hon började sin karriär som arkitekt och frilansdesigner under 1950-talet. Senare tillbringade hon 10 år som en av redaktionerna på Casabella-Continuità, en inflytelserik designtidskrift. Dessutom undervisade hon vid flera ledande europeiska universitet. Hon är välkänd för sin kreativa anpassning av en historisk parisisk tågstation, själv en arkitektonisk juvel, till i Musée d’Orsay 1981. Denna kreativa återanvändning av byggnaden med respekt för dess historiska karaktär ledde till att hon fick många fler uppdrag. Några andra ledande italienska formgivare är Franco Albini, Mario Bellini, Luigi Caccia Dominioni, Enzo Mari, Carlo Mollino och Marco Zanuso.

Möbler

Den prestigefyllda Salone Internazionale del Mobile di Milano (designmässan för möbler i Milan) hålls i Milano. Sedan 1961 har det hållits varje år. Medan utställarna kommer från hela världen men italiensk design är ett centralt fokus för evenemanget. Utställningen har vuxit så stor att det nu också finns en sekundär utställning som kallas Salone Satellite, som hålls i samband med huvudutställningen. Och många utländska möbler formgivare hämtar inspiration från italienare och tar det tillbaka till sina egna länder.

Modehus

Modehus

Några anmärkningsvärda italienska modehus är Versace, Prada, Dolce & Gabbana, Gucci och Armani. Rom, Milano och Florens är hem för några av världens bästa modedesign skolor. Den italienska designen kopieras i stor utsträckning, både lagligt och olagligt, så det finns mer prisvärda alternativ för dem som inte har råd med dyra designerkläder. Milan har till och med sitt eget modedistrikt i centrum, “quadrilatero della moda” (mode torget). Området består av Via Montenapoleone, Via della Spiga, Via Sant’Andrea, Via Manzoni och Corso Venezia och har många exklusiva designbutiker och varuhus. Via de ‘Tornabuoni utgör tillsammans med Via del Parione och Via Roma det största exklusiva mode distriktet i Florens. Det finns många exklusiva smycken- och märkesbutiker i de vackra historiska byggnaderna. Det tredje italienska modecentret, Rom, räknas tillsammans med New York och Paris som en av världens ledande modestäder.