Modern organisk inredning

Organisk inredning kan jämföras med Jugendstilen. Mycket ekmöbler tillhör den stilen. En bohemisk, romantisk och dov stil som lugnar sinnet. Men organisk inredning påminner i mångt och mycket om den skandinaviska stilen, så de går lite hand i hand kan man säga. Mycket växter, gärna stora sådana, naturmaterial och sten är populärt. Den organiska inredningen har lite rundare former på både möbler och inredningsdetaljer medan den skandinaviska har rakare och stramare linjer. Hushållsredskap som slevar och salladsbestick kan gärna vara gjorda i trä som är behandlat för detta ändamål. Vaserna skall vara stora och runda och blommorna i dem likaså.

Porslinet skall vara stormönstrat med stora löv eller blommor. Alla brickor och dylikt är också gjorda i trä. Stol-dynor och gardiner är blommiga. Förra sekelskiftet hade väldigt mycket organiskt både bland växter, men även möbler och till och med byggnader fanns i en viss stil. I övriga Europa kallades stilen för art noveau, men i Finland och skandinavien var namnet Jugend. Inspirationen kom mestadels från England. Många stolar var utsmyckade med päron eller äpplen och det berömda Äpplet fanns i många hem under denna tid, men är väldigt populära även idag. Stolarna hade också väldigt speciella former på benen med snickarglädje och slutet på benen var ofta lökformat på dessa stolar. Materialen skall vara naturmaterial i en organisk inredning, så korg-stolar och bord hör till. Den kända konstnären Carl Larsson blev väldigt uppmärksammad för sina tavlor och de representerar verkligen god smak och han är en stor förebild för jugend och organiskt material. Det enkla och praktiska är det vackraste och mest populära när det gäller denna inredning. På auktioner och loppisar kan man göra otroligt fina fynd när det gäller denna inredning till överkomliga priser. Den här stilen förespråkar en ljus och luftig inredning utan tunga, mörka gardiner och draperier. Trämöbler målade man i klara färger gärna i rött. Längs väggarna pryddes tapeterna av slingrande stora gröna växter.

Keramik var mycket populärt

 

Keramik i alla former fanns det mycket av ute i hemmen. Läder var också väldigt inne. Man kunde inreda både inomhus och utomhus så det blev en organisk stil på bägge ställena. Hampa, lin och bomull var material i många möbler och handfaten var ofta gjorda helt i sten. Mycket dekorativt. Marmor och kakel var inne då som nu och det ger ett fräscht och rent intryck. Trädgårdsmöblerna skulle också vara gjorda av trä. Palmer som var stora kunde man ställa både ute och inne på stenplattor eller kakel-golv. Om man ville att ett rum skulle se stort ut satte man upp speglar överallt och det är en inredningsdetalj som följt med in i vår tid, då speglar förstorar mycket i små och trånga utrymmen. Är man trångbodd är speglar en fiffig lösning.

Keramik var mycket populärt

Organisk står ju för harmoni och det behöver vi människor mycket av i dagens stressade samhälle så att ta efter jugendstilen är inte alls dumt. Den stilen smälter fint ihop med den skandinaviska också, så det blir inte så väldigt stora kontraster om man vill ändra om i hemmet.