Orientalisk inredning

Det är exotiskt och härstammar från länder som Marocko, Algeriet, Tunisien, Turkiet och Egypten. Typiskt för orientalisk inredning är att det är färgglatt, mönstrat (ofta blommigt), ljust samt kontrasterar mellan ljusa och mörka färger. Man använder ofta mörka trämöbler, små runda bord med mosaik, färgglada och glänsande sittpuffar, kuddar, hängande arabiska lampor och lyktor gjorda i t ex mosaik.

Varför kallas det “orientalisk”?

Orienten ligger långt österut. Historiskt sett betecknas Orienten som Österlandet, d v s Asien, i motsats till Occidenten, d v s Västerlandet. Men med “orientalisk inredning” menar man knappast den avskalade asiatiska stilen. Detta kan ge en del huvudbry. Förklaringen är att Orienten förr definierades som länderna öster om Medelhavet, d v s de semitiska, persiska och bysantiska kulturerna, ända bort till Asien. Numera delas Orienten in i Främre respektive Bortre Orienten, som avser Asien. Man räknar även in de islamiska, nordafrikanska länderna i Främre Orienten. Därför har begreppet “orientalisk” blivit något missvisande och är egentligen ett alltför generaliserande begrepp.

Intresset för orientalisk kultur i Sverige

Orientalism kom till Sverige redan under 17-1800-talen, då det blev populärt med orientaliska inredningsdetaljer såsom kuddar, divaner och ottomaner i s k högreståndshem (de rika). Affärsresenärer som tog hit orientalisk kultur till allmänheten dröjde dock till sekelskiftet. Butiken Indiskas grundare Mathilda Hamilton öppnade Indiska utställningen på Regeringsgatan i Stockholm redan år 1901, alltså för över hundra år sedan. Hon var en äventyrslusten ung svenska som via Amerika hade hamnat i Indien och inspirerats så mycket av livsstilen och produkterna där att hon öppnade butiken i Stockholm. I ett senare skede efter världskrigen och med en annan ägare började INDISKA ta form som butik för både mode och inredning och när 60-talet kom var det lätt att verkligen börja göra succé på flowerpower-vågen.

Det går naturligtvis nya trender inom inredningsbranschen hela tiden. Ibland har den exotiska stilen fått stå tillbaka för mer stilrena trender för att senare komma tillbaka igen. Numera kan man säga att det finns flera olika stilar i den svenska inredningsbranschen. Såväl skandinavisk stil som lantlig, modern, romantisk, art deco, minimalistisk, shabby chic och orientalisk stil. För att bara nämna några. Hela världen finns här och vi kan blanda stilarna som vi vill. Det går att ta in några exotiska soffkuddar och sittpuffar i ett för övrigt vitt rum à la shabby chic.

Butiker med orientalisk design

På Internet finns inspirationen likaväl som i de fysiska butikerna. På Marockobazar finns allt man behöver för att kunna inredan sitt hus/lägenhet eller bara ett rum i bästa orientalisk stil från golv till tak. Det finns bl a äkta handknutna mattor i flera olika tekniker, t ex de s k Ben Ourai-mattorna som är mer stilrena än man kanske tänker sig orientaliskt. De är svart- eller brunfärgade rutmönster på crèmefärgade eller benvita mattor och passar bra in i ett f ö modernt hem. Marockobazar säljer bara gedigna handarbeten av bra kvalitet och säkerställer också att arbetsförhållandena där de görs är rättvisa. Spiti är en annan butik som inriktar sig på orientalisk inredning och säljer f a fina mosaikbord, möbler i trä och järn, roströda och färgglada textilier samt belysning, köksinredning, kryddor och doftljus.