Orientalisk inredning

Orientalisk inredning är en ständig favorit för professionella dekoratörer och inredare. Eftersom det är så charmigt och glatt, tilltalar den här stilen många människor.

För denne som är intresserad av socialt ansvarig handel finns det en butik som säljer Fairtrade inredningsprodukter som passar bra i orientalisk stil. Ofta anses orientalisk inredning vara förknippad med marockansk inredning. Men det är egentligen en blandning av afrikanska, arabiska och medelhavsinspirerade stilar. Inflytande kan komma från andra delar av Nordafrika och medelhavsområden som Syrien, Tunisien, Grekland och även länder som Indien och Pakistan. Orientalisk inredning kännetecknas av rika texturer och starka färger som röd, orange och guld men också lysande blå nyanser såsom turkos och akvamarin. Just för att det är så färgglatt, fungerar orientalisk inredning stil bra när man behöver en färgklick i sin inredning. Allting behöver inte vara vitmålat.  Ett sätt att lägga till en häftig orientalisk brännpunkt till ett rum är att hänga vackra sjalar eller dukar på väggarna som väggbonader. Sådana kan vara en viktig del av orientalisk inredning och det behöver inte vara dyrt heller.  En väggbonad kan vara vävt eller broderat tyg eller det går bra att skapa en egen, med en vanlig stuvbit målat med tygfärger och även schabloner. Trä används i stor utsträckning i orientalisk inredning, både för snidade trämöbler och för dekorativa föremål som snidade figurer, brickor och skrin. Mässing och gjutjärn används ofta för inredningsdetaljer. Mässingsbrickor, stora ljusstakar och ljuslyktor med vackert färgat glas är typiska inslag tillsammans med dekorerade skrin och skålar. Det är typiskt för orientalisk inredning att möbler såsom soffor och sittpuffar är låga och ofta har metalldetaljer som tofsar och guldbroderade kuddfodral. Och vad skulle orientalisk inredning vara utan en orientalisk matta? Eller flera som kan staplas på varandra för en lyxig effekt. Om en stor matta är för mycket, använd istället några små mattor strategiskt utspridda i rummet. Flätade korgar är en intressant inredningsdetalj som passar in utmärkt. De stora korgarna med lock kan även användas som sidobord. Det är praktiskt eftersom korgar också kan användas för förvaring till vardagliga saker som tidningar och TV-fjärrkontrollen. Golv och bordslampor bör ge en dämpad, mysig känsla till rummet. Sittpuffar och stora kuddar erbjuder bekväma och trevliga sittplatser. Och speglar med utsmyckade ramar i varma färger ger en känsla av rymlighet och ljus även i ett litet rum.

Orientalisk inredning är mångsidig 

Orientalisk inredningsstil passar bra ihop med industriell, shabby chic och andra moderna inredningstrender där nötta kanter och slitna dekorationer uppskattas. Kombinationen av shabby chic pastellfärgade möbler och ljusa, färgstarka mönstrade tyger skapar en härlig bohemisk stämning. T.ex. är det lätt att förvandla en gammal fåtölj till en förtrollande läshörna med mjuka kuddar, soffa pläd och levande ljus.

Orientalisk inredning är mångsidig

Gillar man industriell inredningsstil, kan man lätt kombinera den med orientalisk eftersom båda använder mörka träslag och gjutjärn. Om man lägger till mässings föremål, såsom som ett gammalt mikroskop, och några orientaliska mönstrade tyger, får man en steampunk stil. Om alla starka färger blir överväldigande i inredningen, kan man tona ner dem med en neutral färg som svart eller vitt. Det finns något för alla med orientalisk inredningsstil.