Skandinavisk inredningsstil

Skandinavisk inredningsstil är mycket populärt både här hemma i Sverige och framförallt i USA där många inredningsarkitekter jobbar med detta. Inredningen är stilfull, har många ljus och ljuslyktor, mycket mässing, silver och guld-detaljer. Trä är också en genomgående inredningsdetalj samt läder. Alla ytor är mycket ljusa och går mycket ofta i vitt. Inga onödiga saker som tar plats finns, Det är mycket fria ytor och luft mellan möblerna. Enfärgade prydnadssaker och gardiner är vanligt. Färgglada kuddar kan man däremot ofta se och tyget på dem är avtagbart och utbytbart efter vilken årstid det är eller vilket humör man är på. Sten är också ett material som kommer mer och mer på inredningssidan. Ljusstakar av sten eller en liten fontän i sten som porlar i ett hörn av vardagsrummet. Ljusa grå färger finns ofta på tapeterna eftersom det ger ett lugnt intryck. Svaga blå, gröna eller bruna toner är också typiskt skandinaviskt. Kakel och klinkers har de flesta i badrum och kök, dels för hygienens skull men också för att det är enkelt och stilrent. För att ett rum inte skall bli för “stelt” kan man ställa en färggrann tavla mot en vägg eller bädda sängen lite slarvigt så det ser avslappnat ut.

Vi skandinaver älskar blommor

 

Blommor är något vi skandinaver älskar och det är en förtjusande syn med en liten oas i varje fönster eller i en vacker grupp direkt på golvet. Stora gröna krukväxter ger ett naturligt och levande intryck som kontrast till allt det stilrena i rummen. Man kan gärna blanda både nytt och gammalt och göra hemmet personligt. Hemmet skall spegla personen som bor där på ett charmigt sätt. Många tar in saker från naturen och hänger upp i hemmet, som till exempel vackra grenar. I skandinavien har de flesta inget onödigt krimskrams framme för det ger ett rörigt intryck. Vi som bor i Norden vill ha mycket ljus i våra hem eftersom vi har en mörk höst och vinter. Våra hem kallas ofta för Nordic light just på grund av detta. Det skall inte finnas några mörka möbler eller tapeter utan bara någon mörk detalj i tavlor eller prydnadssaker så det bryter fint mot allt det ljusa.

Vi skandinaver älskar blommor

Har man turen att ha en kakelugn i sitt hus är det en helt underbar detalj i ett rum. Hissgardiner är vackra och pryder fönstren i många skandinaviska hus. Mattor kan innehålla lite färg som kontrast till de ljusa golven. Att ha ljusa hem blev populärt redan på 50-talet, men har fått mer och mer fart nu på senare tid. Det är otroligt vackert att placera ut stilleben i olika grupper runt om i sitt hem så blicken kan dras till något vackert och harmoniskt skapat av hemmets boende. Mycket naturmaterial smälter in bra i alla rum och ger ett lugnande intryck. Att “bädda slarvigt” har blivit på modet och ser lite lagom nonchalant ut. Samt att man blir lugn av det. Det allra viktigaste i ett hem är att den som bor där trivs oavsett om det är vitt och avskalat enligt den skandinaviska stilen eller om det är färgglatt.